FAQ, Perslucht & compressoren, verkoop

Nut overdrukventiel op persluchtketel

Onderhoudt u het overdrukventiel op uw luchtketel goed?

Het handhaven van de werking van het overdrukventiel op een persluchtketel is absoluut essentieel als het gaat om de continue veilige werking van een persluchtsysteem.

Een luchtketel – of drukvat – is een belangrijk onderdeel van een persluchtsysteem dat wordt gebruikt om perslucht op te slaan en om capaciteit te leveren tijdens perioden van piekvraag. Als ze onjuist zijn ontworpen, geïnstalleerd, gebruikt of onderhouden, kunnen ze ook extreem gevaarlijk zijn en leiden tot catastrofale gevolgen zoals dodelijke afloop, ernstig letsel en schade aan eigendommen.

Als gevolg hiervan zijn er wettelijke vereisten voor ontwerpnormen voor interne drukapparatuur voor vaten van verschillende groottes en druk-klassen. En voor drukvaten met hogere risiconiveaus moeten mogelijk onafhankelijke ontwerpverificaties worden uitgevoerd.

De voortdurende conditiebewaking van het vat om de veilige werking ervan te garanderen, ligt bij de eigenaar of exploitant van het drukvat. In overeenstemming met de norm AS/NZS 3788 dient een luchtcompressordrukvat, afhankelijk van de grootte, ontwerpdruk en gevarenniveau, uitwendig om de 2 jaar en inwendig om de 4 jaar door een bevoegd persoon te worden gekeurd.

Het handhaven van de goede werking van het overdrukventiel op een luchtketel is absoluut essentieel als het gaat om de continue veilige werking van een persluchtsysteem

Een belangrijk onderdeel van een luchtketel dat regelmatig moet worden geïnspecteerd en gecertificeerd, is het overdrukventiel. Klein maar krachtig, de overdrukklep op een luchtketel is een veiligheidsvoorziening die effectief voorkomt dat een luchtketel ontploft als de druk in het vat de maximaal toelaatbare werkdruk zou overschrijden.

Het bereikt dit dankzij het veer belaste ontgrendelingsmechanisme. Wanneer de druk in de luchtketel te hoog wordt, duwt de druk het overdrukventiel open waardoor lucht kan ontsnappen. Zodra de luchtketel weer onder de maximaal toelaatbare werkdruk zakt, neemt de druk op de veer af en sluit het overdrukventiel. U begrijpt dan waarom het behoud van de integriteit van het overdrukventiel absoluut essentieel is voor de continue veilige werking van het persluchtsysteem.

Hoe en wanneer het overdrukventiel controleren?

Afhankelijk van de omgeving waarin het persluchtsysteem werkt (bijvoorbeeld of het persluchtsysteem zich binnen of buiten bevindt), wordt over het algemeen aanbevolen om elke 12 maanden een overdrukventiel te inspecteren. Hier gebruikt een geaccrediteerde inspecteur gespecialiseerde apparatuur om de functionaliteit en effectiviteit van het overdrukventiel te testen.

Tussen die tijd door – weer afhankelijk van de operationele omgeving van het persluchtsysteem – wordt over het algemeen ook aanbevolen om het overdrukventiel handmatig te controleren op juiste werking door een bevoegd persoon. Door de klep handmatig op te tillen (indien mogelijk) wanneer het systeem niet onder druk staat, kan een bevoegd persoon controleren of de veer nog intact is en of er geen vuil is opgehoopt waardoor de klepopening kan blijven plakken. Vergeet echter niet dat dit slechts een algemeen advies is en dat u altijd de gebruiksaanwijzing van de OEM’s moet raadplegen.

Conclusie

Het overdrukventiel is slechts één onderdeel van een luchtketel dat regelmatig aandacht nodig heeft om de continue veiligheid van een persluchtsysteem te garanderen, maar zoals u kunt zien, is het ook een zeer belangrijkonderdeel.

Belangrijk: houd er rekening mee dat alleen gekwalificeerd en bevoegd personeel onderhoudstaken mag uitvoeren die de veiligheidsinstructies en het gedeelte van de servicehandleiding die van toepassing zijn op het onderhoud van het persluchtapparaat hebben gelezen, bekend zijn en zich eraan houden.